Karekietpark 22

1444 HV Purmerend

0299 - 436402

maandag t/m vrijdag

Elke donderdag

Van 19:00 uur t/m 00:00 uur

Leo Koomen heeft in biljartcentrum Purmerend het gewestelijk kampioenschap driebanden hoofdklasse op zijn conto bijgeschreven. Koomen, die in het verleden grossierde in titels in het libre, kader en bandstoten was dit weekend ook als driebander succesvol

Tot en met de zesde ronde was hij ongeslagen, maar hij moest de zevende ronde nog wel overleven tegen John Stavenuiter. Stavenuiter, die na zes partijen twee punten minder had vergaard dan Koomen moest de slotpartij winnen en dan ook nog met meer dan drie caramboles verschil. Het moyenne van John Stavenuiter was namelijk iets lager, 1.07 om 1.06. Vooraf werd door de rekenmeesters al berekend dat Koomen aan 38 van de 40 te maken caramboles genoeg zou hebben voor het kampioenschap. Het werden er na de bizar spannende slotfase 39.


Broekies

Koomen – Stavenuiter was ook nog eens een prachtig affiche voor de finalepartij. In een ver verleden begonnen zij als jonge broekies van een jaar of twaalf in café De Welkomst in Onderdijk met biljarten. Samen met Rolf Botman, die dit kampioenschap als vierde eindigde, werden ze zelfs als jeugdteam ooit kampioen van Nederland. Het was dan ook prachtig om te zien hoe deze matadoren elkaar in hun eigen stijl bestreden. Koomen, de knokker en alleskunner die nooit opgeeft en Stavenuiter, degene die stoïcijns, maar wel ragfijn en zuiver zijn caramboles aan elkaar rijgt. 

Het begin was duidelijk voor Koomen die meteen met vier begon vanaf acquit. Stavenuiter kreeg in het begin moeilijk spel en kon niet volgen. Ook miste hij de scherpte die hij eerder op de dag toonde en liet hij de weinige kansen die hij kreeg liggen. Na 32 beurten was de stand 34-25 in het voordeel van Koomen en leek er voor de man uit Zwaag geen vuiltje aan de lucht. Biljarten en met name driebanden is echter een grillige sport en naarmate de partij naar zijn einde liep, was het Koomen die het moest doen met zeer moeilijke aanvangsstoten. De spanning in de afstoot was duidelijk zichtbaar en dat gaf Stavenuiter de gelegenheid weer terug in de wedstrijd te komen. 

Koomen voelde op dat moment duidelijk de hete adem van Stavenuiter in zijn nek en in de 39e beurt maakte hij eindelijk zijn 38e en bevrijdende carambole. Hij vierde het met een klein vreugdesprongetje, maar moest vervolgens wel toezien hoe Stavenuiter de slotpartij toch nog naar zich toe trok, 40-39.

Felicitaties

„Ik ben nog steeds niet overtuigd”, antwoordde Koomen toen hij de felicitaties in ontvangst nam. „Ik hoorde van tevoren dat ik aan 38 caramboles genoeg had, maar heb het zelf niet nagerekend. Maar ik ben sowieso al erg blij met hoe ik heb gespeeld. Boven de één, ik mag trots zijn op mezelf.”

Tot zijn geluk kwam vervolgens de wedstrijdleider met de officiële uitslag. Koomen bleek de winnaar op basis van het gespeelde moyenne, 1.048 om 1.043 en mag eind januari deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap in Warmenhuizen.

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneren
Informeer bij
guest
0 Opmerkingen
Inline-feedback
Bekijk alle reacties